Wat is een fatbike 

Een fatbike is een e-bike voor de wet. Fatbikes vormen geen aparte categorie en er gelden geen aparte regels voor fatbikes. Alle regels voor e-bikes zijn van toepassing op elektrische fatbikes.

Ontwerp en banden

Een fatbike heeft bredere banden dan een normale e-bike. Vaak zijn deze 4 inch breed, zo’n 10 centimeter. Aanvankelijk zijn deze banden ontwikkeld voor los zand en modder. Bij gebruik op de ‘gewone weg’ geven deze banden echter ook extra grip, comfort en een kortere remweg. De constructie van een fatbike is vaak wat steviger waardoor de fatbike zwaarder belast kan worden.

De overeenkomsten

Elke e-bike, dus ook de fatbike, wordt aangedreven door een elektrische motor die gevoed wordt door een batterij. De berijder kan met minder inspanning een hogere snelheid bereiken. De e-bike heeft ervoor gezorgd dat meer mensen de fiets pakken, we de fiets vaker gebruiken en langere ritten maken. In veel steden is het een goede vervanger van de auto. De e-bike vraagt minder ruimte om te parkeren, weegt maar een fractie van een auto, verbruikt minder energie en is gezonder voor de berijder. 

Ook jongeren maken gebruik van e-bikes om naar school te fietsen en dat kan een uitkomst zijn voor lange afstanden in gebieden met ontoereikend openbaar vervoer. 

Er komen steeds meer verschillende fietsen op de markt zoals long-tails, bakfietsen, speed-pedelecs en fatbikes. Door hun specifieke voordelen zorgen zij samen voor nog meer mensen op de fiets.